100228 Melissa Peeters en Vennila Lathouwers over project ‘Maat in de shit’

Panda en drugspreventie in College Herentals  – Melissa Peeters 3ECA

Op 26 en 27 januari 2010 hadden de leerlingen van het 3e jaar van het Sint-Jozefscollege in Herentals een projectdag in verband met drugs.

Een toneel, een voordracht van professor Lardon en leuke klasgesprekken, dat waren de ingrediënten van de drugspreventiedag van het 3e jaar. Op 26 januari hadden de leerlingen een toneelnamiddag. Deze bestond uit het toneel “Panda” en de nabespreking ervan. Op woensdag  27 januari kwam professor Lardon praten over het ontstaan van kanker door roken, over roken zelf en over de gevolgen ervan. Deze presentatie duurde ongeveer 1 uur. Eerst gaf de professor een beetje “theoretische” informatie over kanker en daarna gingen de leerlingen over tot het onderwerp van de dag: roken en de gevolgen ervan. Er werd aan de hand van grappige filmpjes aangetoond dat roken heel slecht is voor de gezondheid. De leerlingen mochten zelf ook hun mening geven over stellingen in verband met roken. Na de bespreking zijn de leerlingen naar een klaslokaal gegaan en daar hebben ze veel geleerd over drugs, verslaving, het herkennen van een verslaafde, tips voor een nuttig gesprek,…  De meningen waren over het algemeen positief tot zeer positief, zowel wat betreft het toneel als de professor en de klasgesprekken.

De leerlingen van het 3e jaar hebben deze twee dagen heel wat bijgeleerd over drugs en roken. Een zeer geslaagd project en zeker voor herhaling vatbaar.

Melissa Peeters – 3ECA

Weg met drugs! – Vennila Lathouwers 3WEB

Het Sint-Jozefscollege in Herentals ging op 26 januari naar de toneelvoorstelling “Panda“. De volgende dag was er een uitgebreid project over drugs, genaamd: “Maat in de shit”. Enkel leerlingen van het derde jaar konden van dit project genieten. Nu weten ze hoeveel nadelen drugs wel hebben en wat ze moeten doen als zijzelf of een goede vriend “in de shit” zitten.

Eerst gingen de leerlingen naar een toneel kijken in verband met drugs. De toneelvoorstelling “Panda” ging over een normale tiener, Bart, die in aanraking komt met drugs via zijn vriendinnetje Hélene. Hij heeft veel zorgen aan zijn hoofd, waardoor hij snel wordt overhaald om een jointje (een softdrug) mee te roken. Allemaal plezierig vindt hij, maar dan maakt hij de grote nadelen mee. Vaak is hij suf en als hij ziet dat zijn vriendinnetje helemaal verslaafd raakt en steeds naar zwaardere drugs grijpt, keert het tij. Bart besluit te stoppen en hij wil dat Hélene ook stopt, al is dat helemaal niet gemakkelijk! Hoewel het acteerwerk prachtig was, waren de meningen heel verdeeld. Vele personen vonden dat het toneeltje hen niet genoeg zou afweren om drugs te gebruiken.
Om toch te laten zien dat de nadelen geen lachertjes zijn, was er op 27 januari nog een groot drugsproject: “Maat in de shit”. Er werd in klasverband gepraat en gediscussieerd over drugs. Zo kwamen ze te weten wanneer iemand verslaafd is en wat het beste middel is om die persoon te helpen. Nadien was er ook nog een presentatie van mijnheer Filip Lardon die professor is aan de universiteit van Antwerpen.  Deze voorstelling ging over roken met longkanker als gevolg. Zo werd getoond hoe kanker ontstaat en dat roken dat proces uitlokt. Tijdens de presentatie konden de leerlingen zelf meedoen aan een soort quiz en er waren afwisselende filmpjes. Dit waren niet alleen ernstige, maar ook erg grappige filmpjes. Ten slotte waren er ook foto’s waarop de verschrikkelijke gevolgen nog eens te  kijk werden gezet. Dat was zeker het keerpunt om geen drugs te gebruiken of om te roken. Over de voorstelling van prof. dr. F. Lardon was iedereen laaiend enthousiast. “Omdat het niet op zo’n eentonige manier werd gepresenteerd, was het heel plezant,” volgens enkele leerlingen.

Nu weten de derdejaars wel wat de zware gevolgen van roken en drugs zijn, maar de beslissing ligt natuurlijk bij de persoon zelf. Zoals het spreekwoord zegt: een gewaarschuwd man is er twee waard!

Vennila Lathouwers – 3WEB

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s