100316 bio-excursie van 5WEWI

Dit jaar deden een aantal klassengroepen van het 5de jaar uit de wetenschappelijke richtingen weer mee aan de Scientists @ work-wedstrijd. Dit houdt in dat elke groep een wetenschappelijk onderwerp moet kiezen, waarover dan een eindwerk moet geschreven worden. Onze klas 5WEWI werd opgedeeld in 2 groepen. Onze groep koos voor ‘Alternatieve methoden: minder dierproeven dankzij in vitro testen’. Scientists @ work gaf ons de kans op bezoek te gaan bij VITO, de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek in Mol. Interessant, of niet soms?
Op 26 februari 2010 gingen op weg naar Mol. We werden heel gastvrij ontvangen en kregen een eigen lokaal waar we eventueel konden wachten en waar we onze boterhammen op konden eten. We kregen zelfs cola! Ons bezoek werd begeleid door drie vriendelijke en intelligente jongedames. Zij waren aan het doctoreren voor hun studies en onderzochten hiervoor de oorzaak van allergieën. Vandaag mochten wij drie proeven uitvoeren in verband met dit onderzoek. Na ons kreupel gelachen te hebben met onze moderne labojassen, konden we aan de slag gaan.
We begonnen met de cytotoxiteitstest. Hierbij wordt getest bij welke hoeveelheid van een bepaalde stof er een allergie kan optreden. In VITO probeert men alles zo milieu- en dierenvriendelijk aan te pakken, dus in de plaats van dit te testen op dieren, gingen we gebruik maken van menselijke cellen. We mochten alles zelf doen, van het pipetteren tot het proper maken van het werkblad. Het resultaat konden we daarna bekijken op de computer.
Na deze test volgde de PCR-techniek. PCR staat voor Polymerase chainreaction, of polymerase kettingreactie, wat eigenlijk zoveel wil zeggen als het vermeerderen van de genen die we ook weer zelf gemaakt hadden.
In onze laatste test gingen we controleren of de PCR uit de vorige test gelukt was. Dit deden we aan de hand van gelelektroforese. Hier hadden we duidelijk het minst werk mee: eventjes pipetteren en dan naar ons resultaat kijken op een erg grappig flashy ‘bakje’.
Na al deze moeilijke testen en ingewikkelde termen waren we uitgeput en konden we even rusten in ons ‘privélokaal’. En ja, onze begeleidsters hadden ook eventjes tijd voor een small talk. We zijn onder andere te weten gekomen hoeveel de machines die gebruikt worden voor de testen kosten, wat onze begeleidsters gestudeerd hebben aan de universiteit, wat het verschil is tussen Biomedische en Biochemie, hoe lang mijnheer De Brandt al les geeft etc.
Toen moesten we spijtig genoeg afscheid nemen. Het was nu niet bepaald een eenvoudig schooluitstapje, maar ik denk dat we het er allemaal wel over eens waren dat het erg leerrijk was, we hebben er zeker wat van opgestoken.
Bij de thuiskomst kruiste ons pad dat van de andere groep uit onze klas nog. Onze klasgenoten hadden heel de dag varkens geobserveerd. Interessant, of niet soms?
Jolien Oris – 5WEWI
Advertenties

One thought on “100316 bio-excursie van 5WEWI

  1. De banden die wij met de varkens gesmeed hebben zijn niet te onderschatten. Wij corresponderen nog steeds. Al wordt het nu wel minder, zou er iets met hen gebeurd kunnen zijn ? Ze zullen toch niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s