100508 Dagboekverslag Romereis

Romereis 2010: kunst, cultuur en lekkere ijsjes

De sfeer opsnuiven in Rome, ijsjes eten in Firenze, wat cultuur in Pompei,…. wie houdt er nu niet van?  Wel, al deze toffe dingen hebben de leerlingen uit het vijfde en zesde jaar gedaan tijdens hun onvergetelijke Italiëreis.  Om jullie ook wat van de Italiaanse sfeer te laten proeven, volgt hier een verslagje van onze trip.

Zaterdag 3 april: Eindelijk, het is zover! Gepakt en gezakt kwamen we aan bij de bus, klaar om te vertrekken en om 12 dagen lang te genieten van het mooie Italië.  Na een kort afscheid vertrokken we voor een 18 uur durende busreis richting onze eerste stop, Firenze.

Zondag 4 april: Na een lange busrit met véél te weinig slaap kwamen we aan in Firenze, de hoofdstad van de regio Toscanië.  Daar trokken we meteen het stadscentrum in om er de indrukwekkende Capelle Medici te bezoeken. Later op de dag zagen we ook de originele David van Michelangelo. Van zo’n imposant beeld werden we toch wel eventjes stil.  Verder gingen we er ook onze eerste van de vele kerken, nl. de Santa Croce, bezoeken. Daar bevinden zich de graftombes van onder meer Michelangelo en Galileo Galilei.  Voor onze laatste portie cultuur van de dag trokken we naar een van de rijkste musea van de wereld, het Uffizi. Het museum bezit een kolossale collectie aan kunstwerken, waaronder vele bekende zoals “De geboorte van Venus” van Botticelli.  Na deze lange dag trokken we naar een restaurant waar we ons buikje rond aten met lekkere pasta.  Daarna gingen we moe, maar met een volle maag, verder naar ons hotel.

Maandag 5 april: Na een lekker ontbijt in ons hotel zetten we onze tocht door Firenze verder. We bezochten het San Marcoklooster, de Santa Maria Novella (weer een kerk) en de Duomo (nog een veel grotere kerk). Natuurlijk kregen we ook wat vrije tijd. En wat doe je als je vrije tijd hebt? Shoppen en ijsjes eten, toch? Die dag bezichtigden we ook nog een van de mooiste pleinen van Italië, de Piazza della Signoria. Dit plein is eigenlijk een soort van openluchtmuseum want je vindt er kopieën van beroemde beeldhouwwerken, zoals een kopie van de David van Michelangelo. ’s Avonds gingen we naar de gezellige Ponte Vecchio, een brug over de Arno. Daar waren vroeger de slagers gevestigd die hun afval van de brug wierpen. Nu vind je er vooral winkels met juwelen.

Dinsdag 6 april: Vandaag zagen we “de François” (onze buschauffeur) terug voor de reis naar de geboortestad van Franciscus, Assisi. We bezochten eerst de basiliek van Assissi, waar binnenin het gebedshuisje van Franciscus staat. Daarna vertrokken we als volleerde wandelaars naar het klooster Eremo.

Woensdag 7 april: Vandaag bezochten we Assissi zelf, en natuurlijk ook al de souvenirwinkeltjes J. We bewonderden ook de fresco’s in de Basilica di San Francesco. In de namiddag vertrokken we met de bus naar Orvieto, bekend om o.m. zijn waterput. En net die fantastische trekpleister hebben we ook bezocht, meer nog: we zijn er zelfs in afgedaald.

Donderdag 8 april: Vandaag stond Pompei op het programma, de vergane stad aan de voet van de Vesuvius. Je kan er op een erg realistische manier kennismaken met het dagelijkse leven van de Romeinen. Wist je trouwens al dat de Romeinen hun eigen soort van ‘catering’ hadden? (Zie foto: in deze potten bewaarden ze warm eten)

Vrijdag 9 april: We trokken nog dieper naar het zuiden en bezochten in de voormiddag de tempels van Paestum. In de namiddag stond de rit naar Rome op het programma. Daar bezochten we nog de Scala santa, waar zich de trap bevindt die Jezus zou beklommen hebben in het paleis van Pontius Pilatus.

Zaterdag 10 april: Met de vele bezochte kerken in ons achterhoofd waren we zeker klaar om het Vaticaan te bezoeken. We bezichtigden het Sint-Pietersplein, de Vaticaanse musea,… De waaghalzen onder ons konden de klilm naar de koepel van de Sint-Pietersbasiliek maken.

Zondag 11 april: We werden vandaag ondergedompeld in de antieke cultuur, want o.m. het Colosseum, het Circus Maximus, het Forum Romanum en het Capitool stonden op het programma.

Maandag 12 april: Onze laatste dag in Rome begonnen we met een bezoek aan de catacomben (gelukkig zonder beenderen) van de heilige Callixtus. Daar werden vroeger meer dan 400 000 mensen begraven. Verder namen we nog een kijkje in o.m.  de Santa Mariakerk waar de heilige Catharina van Siena zonder hoofd begraven ligt. (Geen nood: het hoofd volgt later nog)

Dinsdag 13 april: Bye bye Rome, want we trokken verder naar Siena waar we de dom met de bekende vloermozaïeken bezochten. Daarna gingen we naar het hoofd van de hierboven vermelde Catharina kijken in de San Domenico. Dan stapten we weer op de bus voor de rit naar San Gimignano, een rustig middeleeuws stadje. Als laatste stond Lucca op het programma. 

Woensdag14 april: Als kers op de taart bezochten we op onze laatste dag in Italië de dom de Torre Pendente in Pisa. En ja, hij staat echt serieus scheef.

Donderdag 15 april: Oost west, thuis best!

Dit was een terugblik op een prachtige, zeer geslaagde reis waar we met mooie herinneringen nog veel aan zullen terugdenken.

Elke Paenhuysen (5GL)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s