100520 – Interview met meneer Geudens

1. Wat is uw voornaamste tekortkoming?
Het zijn er zo veel dat ik moet nadenken wat de voornaamste is. (lange stilte) Traagheid, maar dat vind ik persoonlijk ook mijn beste kwaliteit.
2. In welk land zou u het liefste willen wonen?
Ik ben eigenlijk een heel tevreden man waar ik mij nu bevind, maar als ik een tweede land zou moeten aanduiden dan denk ik dat het het binnenland  Bretagne, Frankrijk zou zijn. Maar ik ben hier ook bijzonder content.
3. Wie is uw held in de wereld van de literatuur?
Ik heb eigenlijk nergens helden, en dus ook niet in de wereld van de literatuur. Als je het leven van al die grote namen gaat bekijken hebben ze eigenlijk niets gepresteerd om over naar huis te schrijven. Een criterium voor mij is dat een auteur zijn mening op een voor de mensen gunstige manier in de praktijk brengt. En in die zin … Helden heb ik niet, maar ik ben meer en meer mijn toevlucht aan het nemen tot de klassieken omdat ik ontdekt heb dat er heel weinig is dat zij nog niet gezegd hebben. En verschrikkelijk veel van wat er later gepubliceerd is, is tijdverlies omdat het gewoonweg al gezegd is. Maar om er nu namen op te plakken… (denkt na)… Ik ga er twee noemen, niet omdat het mijn helden zijn, maar omdat het geen verloren tijd is om ze te lezen, en dat zijn Alain Fournier en een Braziliaan van de 19 de eeuw, Antonio Machado. Ik apprecieer hem omdat hij een enorm doorzicht heeft in de mensen en omdat hij erg modern is voor zijn tijd. Deze twee hebben niet zo’n grote dunk van henzelf, en dat is voor mij een heel grote kwaliteit.
4. Wat verafschuwt u boven alles?
Mensen die zichzelf zo belangrijk vinden dat ze andere mensen dingen door de strot duwen waar ze niet gelukkig mee zijn en waar niemand beter van wordt.  Zich opdringen aan mensen die er niet op zitten te wachten, dat is eigenlijk de samenvatting.
5. Welke gave van de natuur zou u het liefste willen bezitten?
De gave om te blijven glimlachen op momenten waarop het me nu niet lukt.
6. Welke hervormingen ziet u het liefst doorgevoerd?
Voor mijn eigen job zou ik graag hebben dat alle hervormingen als toetssteen hebben dat ze realistisch zijn, een directe band hebben met de onderwijspraktijken en met de onderwijsrealiteit.
Ik denk dat er de komende 40-50 jaar zo veel ingrijpende veranderingen op komst zijn dat het nuttig is om daartegen generaties te kweken die ertegen gewapend zijn en dat zie ik alleen mogelijk door middel van een realistische opvoeding, wat nu niet altijd het geval is. Men moet opnieuw realistisch zijn over de opvoeding in plaats van heel onwereldse ideeën te propageren die iedereen wel geweldig vindt maar die in de praktijk in het tegengestelde eindigen dan wat ze eigenlijk willen bereiken.
Elke Paenhuysen – 5GL
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s