110929 – Te voet, per fiets en in de Nete!

Dinsdagochtend 20 september 2011, half negen. De leerlingen van 4L5 en 4L4 staan klaar aan de bushalte van Bobbejaanland. Onder leiding van meneer De Brandt en meneer Van den Bempt kunnen we vertrekken. We fietsen per twee richting Kempische Heuvelrug, langs velden en weggetjes. Eenmaal daar parkeren we onze fietsen en legt meneer De Brandt uit wat onze eerste opdracht is: we krijgen een papier met daarop allerlei vragen over bladeren van bomen. Daarna genieten we van de prachtige wandeling en de interessante uitleg die meneer De Brandt ons geeft. Ook meneer Van den Bempt wil onze kennis testen: “Welke boom wordt het snelst vernield door de bliksem, de beuk of de eik?” Het antwoord moet je hem zelf maar vragen.
De volgende halte is Het Prinsenpark in Retie. We stoppen er aan een enorm meer. Links in de verte zien we een houten stelling op het water. De plek waar aalscholvers hun favoriete hobby uitoefenen: vissen.  Elke dag vangen ze een halve kilo vis! Op de stelling nemen deze vreemde vogels rare houdingen aan. Dat doen ze om op te drogen, wat wel even duurt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eend,  die een speciale olie aanmaakt om het water af te stoten.
‘s Middags komen we op een plek waar we kunnen eten. De kano’s staan al klaar. We zitten in groepjes van drie die we zelf hebben gekozen, maar wanneer een kano met drie onervaren bestuursters de hele tijd tegen de kant op botst, wordt er besloten om één jongen en één meisje van groep te wisselen.  Onmiddellijk zijn we de laatste kano in de rij, net voor die van onze begeleiders. Het peddelen verloopt niet zo vlot, maar de sfeer is goed,  zowel in onze boot als bij de anderen. Tot een van onze kano’s kantelt, Lise , Brent en Lucas zijn kletsnat. De oorzaak is niet echt duidelijk. De overige boten, die al snel te hulp komen (wat hebben we toch een geweldige klas!), varen rond Lise die probeert de kano te redden. Sommigen springen mee in het water om haar te helpen.  De twee jongens die kantelden bekommeren zich meer  om hun natte gsm. Als ook Bent het water in duikt om te helpen, lukt het de moedige zwemmers om de boot op het droge te krijgen. Inmiddels zijn de twee leerkrachten gearriveerd. Zij schijnen niet echt veel meelij te hebben met de bibberende leerlingen. Integendeel: meneer De Brandt gebiedt Brent en Lucas samen met Lise weer in de boot te kruipen en de tocht verder te zetten.
Er is afgesproken om aan bepaalde punten halt te houden en op de rest te wachten zoals aan de ‘Kastelse Kayak Klub’ (KKK). In het Kayak Klubhuis kunnen we ons even te goed doen aan een hapje en een drankje. Daarna volgt de chemische proef, uitgevoerd door ons groepje (Jasper, Kevin en ikzelf) terwijl de anderen aan het water ongewervelde waterdiertjes moeten vangen. Het ene groepje vangt al wat meer dan het andere. Er zijn zelfs een paling en een snoek gevangen, al dan niet in babyformaat. Nadat we de beestjes terug in het water hebben geworpen, zetten we onze kanotocht verder. We komen uiteindelijk weer aan bij Bobbejaanland. Naast het café aan de overkant van de Nete staan onze fietsen mooi op een rijtje geparkeerd, klaar om gestolen te worden, maar gelukkig staan ze er nog allemaal!
En wanneer iedereen huiswaarts keert, wordt het opnieuw stil aan de oevers van de Nete…

Raf Van Delm  4L5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s