130805 – fietsvakantie 2013

We hebben er net de negende editie van de cohe-fietsvakantie opzitten : van Herentals naar Namen over Luik, Maastricht, Valkenburg en Tongeren terug naar Herentals.  Net geen 500 km op vijf dagen en elke dag een heuvelend tot pittig parcours.

Tijdens een fietsvakantie hoopt iedereen natuurlijk op goed weer.  In de regen fietsen is niet leuk, gevaarlijk voor valpartijen, iedereen begint te zeuren…  Kortom: slecht weer kunnen we missen als kiespijn.  Maar hoe moet je dat geregeld krijgen ?  Eieren naar de nonnekes doen? Frank De Boosere steekpenningen betalen? …  We hebben er iets beters op gevonden !  Meneer Helsen ( ja, die meneer die lang geleden directeur op het college was, nadien CODI werd en vanaf volgend jaar opnieuw directeur op het college gaat zijn) vormde samen met de drukker van de school de bemanning van de volgwagen en beweerde dat hij dat geregeld ging krijgen via een rechtstreekse lijn met hierboven.  “Het is lang geleden dat ik ze nog gebruikt heb. Het zal nog wel lukken, maar ik zal er terug moeten inkomen… de fijnafstemming… daar zal ik misschien nog wel terug aan moeten werken.”

HEGU bidt

Tot onze grote verbazing… Wauw, dat is nog waar ook! Het werkt !  Maar die fijnafstemming, amaai… daar heeft hij nog werk aan !  De eerste dag was het warm, heet, “foor-heet”…… niet te doen !  Onderweg zijn er allerhande experimenten op levende proefdieren uitgevoerd : alles wat je binnengoot stroomde er bijna ogenblikkelijk langs je nek, armen, rug……integraal terug uit.  Dat is voor 100% bewezen.  Alle soorten dranken zijn de revue gepasseerd.  Vaststelling : cola geeft geen zwart zweet, bier geen amberkleurig zweet en orangina geen kanarie-geel zweet.  Ons lijf filtert er blijkbaar toch nog wat essentiële zaken uit, maar zo kan je dus wel een tijdje doorgaan eer je dorstgevoel wat getemperd wordt.  Bij aankomst in Namen hebben we ons dan ook moeten inhouden om niet allemaal op onze knieën op een rij op de kade van de Maas te gaan zitten en de Maas leeg te drinken !  Als alternatief hebben we dan maar de bar van de jeugdherberg tot op de laatste druppel leeggedronken.  Meneer Helsen heeft die avond de weergoden één voor één op het matje geroepen en hen tot enige realiteitszin aangemaand en jawel… ’s nachts hebben die gasten een robbertje geonweerd en de volgende dagen was het aangenaam warm fietsweer. Voilà, proper geregeld !!

Onderweg kom je natuurlijk allerhande zaken tegen.  Dag 2, van Namen op weg naar Luik, staat het cohe-peloton op een bepaald moment volledig te voet.  Een boer is bezig om mega-veel koeien van de ene wei, over de straat, naar de andere wei te verplaatsen.  Die koebeesten hebben daar duidelijk geen zin in en blijven koppig met z’n allen midden op de weg staan en placeren daar als protest met z’n allen een malse verse vlaai op het asfalt.  Uiteindelijk slenteren die melkfabrieken tegen heug en meug toch verder en dan moesten wij………..ggrrr…..bagger, bagger, spetter…..oeps, pech als je net achter een mountainbike reed……door die smurrie.

De laatste dag waren we nog maar net vertrokken vanuit Tongeren en zagen we de onweerswolken zich al samenpakken… gedverd… Helsen, gisterenavond uw schietgebedje vergeten te doen, zeker?  Bij de anciens sloeg de schrik in de benen : iedereen moest direct denken aan de fietsvakantie van zes jaar geleden.  Toen hebben we diezelfde rit gedaan, een hele dag in de gietende gutsende regen. Neen, a.u.b. niet opnieuw !!!!

Blijkbaar heeft cohe ook iets met koeien.  Bij de eerste druppels zijn we op het erf van een boer in zo’n grote uitloopstal tussen de kalfjes gaan schuilen, leuk gezelschap, toch voor even (want nadien zitten de klikkers van je schoenen vol stro en stront…..).  Toen we daar toch werkloos tussen de koeien stonden, werd promt de gsm bovengehaald om de volgwagen te bellen die een aantal km verder al op de eerste picknickplaats op ons stond te wachten. “Hallo, met Marc, ja, ja we weten het !  Den Helsen is hier daarnet dat kapelleke al binnengeschoten en is het al volop aan het regelen.  Hij roept dat ze beloofd hebben dat ze binnen een half uur alle kranen en sluizen hierboven wel zullen dicht krijgen ! En het wonder geschiedde: na een half uur is het inderdaad gestopt met regenen !   Twee schoon bijéén in die volgwagen !!

192 Komt bekend voor ...

Sportief hebben we ons hartje kunnen ophalen : de citadel in Namen, de Keutenberg, de Cauberg en nog heel veel hellingen zonder naam.  Maar we hebben onderweg natuurlijk ook cultuur meegepikt : een avondwandeling door de  historische binnensteden van Luik, Maastricht en Tongeren, het groot militaire kerkhof van Margraten, het toeristisch stadje Valkenburg, de abdij van Val Dieu, de Eben-Ezer-toren enz.

En overal lekker veel terrasjes gedaan. Scholl, we waren tenslotte op vakantie !!

43 Terras Stayokay

Volgende zomer (2014) zijn we 10 jaar bezig : een jubileum-editie : Herentals → Namen →Barrière de Champlon →Bollendorf →Trier →BernKastel-Kues →Manderscheid →Prüm →

St Vith (en vandaar met de bus naar Herentals)

PS : Meneer Helsen, volgend jaar niet vergeten van 0049 voor het zone-nummer in te geven want anders ga je de Duitse weergoden niet aan de lijn krijgen, vrees ik.   Alhoewel ?????  Werkt jouw rechtstreekse lijn ook zo of zit dat anders in elkaar ?  Best toch eens op voorhand uitproberen  !

Meer sfeerbeelden: klik fotopagina fietsvakantie 2013

An Van den Bosch

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s